Du er her: Hovudsida  >  Grunnbok  >  Grunnbok  >  A (Mat og livsstil)   >  Korn  >  
   
  Grønsaker
 
Frukt og bær
 
Korn
 
Kjøtt
 
Fisk
 
Oppgåver
 
Lenkjer
 
A B C D

Ris

Ris
Kjelde: istockphoto.com


Ris er den viktigaste basismaten for nesten halvparten av befolkninga på jorda. Ris finst i mange variantar – basmatiris, arboriris, jasminris osb. – med kvar sine smakar. Vanlegvis kokar vi risen. Paella, risottio, risgraut og sushi er kjende retter med ris. Risen inneheld ein del vitamin B.

Rismjøl er riskorn som er malne til mjøl. Mjølet kan vere både kvitt og brunt og meir og mindre grovt. Ris blir òg seld puffa (”oppblåsen”) og som riskaker. Rismjøl er stivelse og kan derfor brukast til jamning og asiatiske kaker. Rismjøl inneheld ikkje gluten og kan brukast av personar med cøliaki.





< Første